Raatihuoneenkatu 8 - Birgitta Recksén
Birgitta Recksén
taiteilija
Raatihuoneenkatu 8
(s. 1919 - k. 2004)
Taiteilija Birgitta Recksén tunnetaan freskojen ja lasimaalausten taitajana. Hän on tehnyt kirkkomaalauksia Italiassa, Tanskassa ja Suomessa ja pitänyt näyttelyitä useissa Euroopan maissa.
Tämä talo on Birgitan syntymäkoti. Hänen isänsä Eric Recksén rakensi sen Kaskisten kaupungin rakennusmestari Gustav Rosenlöfin piirustusten mukaan vuonna 1912. Seitsemän vuotta myöhemmin Birgitta syntyi.
Birgitan isä oli kotoisin Vöyriltä ja oli ammatiltaan maanmittausinsinööri. Lisäksi hänellä oli tässä talossa ruokakauppa, joskin se osa, jossa puoti oli, on jo purettu. Birgitan äiti Maria Blondina Mellin oli syntynyt Oregonissa Yhdysvalloissa. Birgitta oli perheen viidestä tyttärestä nuorin.
Birgitta sairastui viisivuotiaana sellaiseen tuberkuloosin muotoon, joka vaikuttaa luihin. Tauti oli tuohon aikaan valitettavan yleinen. Luutuberkuloosia hoidettiin mm. kipsaamalla potilaan vartalo. Taudista seurasi usein kyttyrä ja skoljoosi nikamien antaessa myöden.
Birgitan kohtalona oli maata sängyssä kokovartalokipsissä kolmen vuoden ajan. Sen on täytynyt olla hirvittävän raskasta pienelle lapselle. Vaikka hän toipui taudista ja pääsi kotiin sairaalasta, vauriot selkärankaan jäivät. Hän oli vuosia kovin heikko, eikä päässyt ulos leikkimään. Birgitta piirsi mielellään aikansa kuluksi. Maria-äiti huomasi varhain, että tyttärellä on voimakkaat taiteelliset taipumukset.
Recksénin perhe asui Kaskisissa vain 12 vuotta ennen Turkuun muuttoa vuonna 1924. 17 -vuotiaana Birgitta pääsi piirustuskouluun Turkuun, ja 19-vuotiaana hän jatkoi opintojaan Tukholmassa. Opintojen jälkeen hän työskenteli keraamikkona Kupittaan Saven tehtaalla. Myöhemmin hänestä tuli Turun Kaakelitehtaan (nyk. Pukkila ) muotoilu- ja suunnitteluosaston päällikkö.
Sodan jälkeen Birgitta matkusti Roomaan, jossa hänellä oli kaksi näyttelyä. Näyttelyt poikivat italialaisen stipendin, jonka turvin hän jatkoi matkaansa Etelä-Euroopassa. Hän opiskeli Assisissa Pyhän Birgitan luostarissa, jossa hän teki maalauksia kappeliin sekä opetteli freskomaalauksen stucco-lustro -tekniikkaa, jonka avulla seinäpinta saadaan näyttämään marmorimaisen kiiltävältä. Venetsiassa hän puolestaan opiskeli lasimaalausta. Kaikkia näitä tekniikoita hän on käyttänyt myös töissään, jotka löytyvät Turun Pyhän Birgitan kirkosta, ja useista tanskalaisista kirkoista.
Pohjanmaalla Birgitta Recksénin töitä löytyy monista julkisista tiloista. Esimerkiksi Kristiinankaupungin uudessa kirkossa on kaksi Birgitan ikkunamaalausta. Recksénin töitä on myös Kaskisissa ja Vaasan kaupunginmuseossa.
Birgitta Recksén tapasi tulevan puolisonsa varatuomari Hilding Lindholm Nauvossa. He asuivat Turussa, ja tärkeää tässä liitossa oli se, että puoliso antoi täyden tukensa Birgitan taiteelliselle työlle. Kun Hilding pääsi eläkkeelle, he muuttivat Kristiinankaupunkiin, jossa he viettivät loppuelämänsä.
Oman taiteellisen työn lisäksi Birgitta Recksén nautti opettamisesta ja yhdistystoiminnasta. Hän vaikutti Kaskisten, Kristiinankaupungin ja Närpiön kansalaisopistoissa ja taiteilijaseuroissa, joita hän oli myös perustamassa. Vuonna 1987 hän sai valtion taiteilijaeläkkeen ja jatkoi taiteen tekemistä aina kuolemaansa asti vuoteen 2004.