Ville Viktor Kasanen

Bladhintie 25 - Ville Viktor Kasanen

Ville Viktor Kasanen

Valokuvaaja ja nuohooja

(s. 1889 k. 1967)

Ville Kasanen oli kaskislainen valokuvaaja ja nuohooja. Kasasella oli tässä talossa valokuvausstudio. Talo oli myös Kasasen perheen koti. Kaskislaisten potretit otettiin useimmiten tämän talon edustalla. Jos joku ei ollut tyytyväinen kuvaansa, hänellä oli tapana sanoa "parempi malli, parempi kuva". Yläkerrassa hänellä oli oma pimiö. Siinä huoneessa leijuu edelleenkin Kasasen valokuvauskemikaalien tuoksu. Kasanen on ottanut mm. hienoja aikalaiskuvia sataman elämänmenosta. Kasanen oli myöskin innokas puutarhuri, jonka kasvimaasta nousi monipuolinen sato.

Ville Kasanen oli myöskin viimeinen kaupungintalon tornin tulipalovahdeista. Vanha kaupungintalo sijaitsi osoitteessa Bladhintie 35. Kasanen asteli siis töihin omaa kotikatuaan pitkin. Tuo komealla tornilla varustettu kivitalo rakennettiin vuonna 1914. Sen on suunnitellut kaupungin rakennusmestari Gustav Rosenlöf.

Ensimmäisen maailmansodan aikana venäläiset pakko-ottivat juuri valmistuneen kaupungintalon haltuunsa. Rakennus luovutettiin takaisin vasta vuonna 1920. Talossa on sittemmin ollut myös poliisiasema ja putka. Tornissa työskentelivät tulipalovahdit. He soittivat triangelia puolen tunnin välein. Lyöntien määrästä tiesi kellonajan ja sen, että vahdit olivat hereillä ja hommissa. Tulipalon sattuessa soitettiin suurta palokelloa. Tulipalovahtien toimi lakkautettiin vuonna 1956.

Kaskinen on puukaupunkiharvinaisuus, sillä se ei ole koskaan palanut. Muutama yksittäinen talo on menetetty. Yksi syy on 1700-luvun ruutukaava, jossa talot on rakennettu aivan suurten tonttien laitaan ja kadut ovat leveitä. Näin tuli ei ole päässyt hyppäämään talosta taloon. Toinen syy on Kaskisissa 1800-luvulla aloitettu öinen valvonta. Kaupungin kaikki miehet olivat velvoitettuja vahtivuoroihin. Kaksi miestä partioi kaduilla joka yö. Kiitos heidän nämä kauniit talot ovat vieläkin tallella.