Hembygdsmuseum

Kotiseutumuseo

Kaskisten kotiseutumuseo esittelee viime vuosisadan, 1900-luvun vaihteen porvariskodin sekä Kaskisten historiaa. Tutustu kaupungin pitkään historiaan merenkulun, entisajan muodin, paikallisten taiteilijoiden töiden ja kadonneista ajoista kertovien museon esineiden kautta.

Museo on vanhassa porvaristalossa, jonka on rakentanut laivanvarustaja, tehtailija ja kauppias Carl Daniel Rhenström 1800-luvun puolivälissä. Kaskisten asukkaat ovat lahjoittaneet esineistön ja ne tuovat esille erilaisia näkökulmia Kaskisten historiaan. Huonekalut ja esineet muodostavat erilaisia miljöitä ja kokonaisuuksia museossa, kuten kalastajatuvan interiöööri, luokkahuone ja laivanvarustajan konttori. Jopa kokonainen keittiöinteriööri 1900-luvun alusta on lahjoitettu museoon.

Yksi helmistä on museon tekstiilikokoelma. Siihen kuuluu mm. suuri kokoelma hattuja ja pukuja, jotka ovat kuuluneet kaskislaisille porvarisperheille. Esimerkkinä mm. silkkinen hääpuku vuodelta 1822.

Museossa on useita harvinaisuuksia, jotka ovat kuuluneet Ruotsin Itä-Intian kauppakomppanian superkargöörille , teollisuudenharjoittaja, kauppaneuvos Petter Johan Bladhille (1746-1816). Kolmasti valtiopäiville valittu Bladh toimi Kaskisissa myös laivanvarustajana ja hän sukukartanonsa Benvik oli mallimaatila, jonne hän hankki uusia maatalouden innovaatioita. Hän ansioitui myös luonnontieteilijänä. Suomen suuriruhtinaskunta turvautui useaan otteeseen Bladhin taloudelliseen asiantuntemukseen. Bladh oli Anders Chydeniuksen jälkeen luultavasti merkittävin taloudellinen ajattelija Ruotsin ajan Suomessa. Museon Harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Bladhin silkkilakana, silkkinen sukkanauha ja silkkinen lompakko.

Museossa on huomattava paikallisten taiteiljoiden taidekokoelma. Heistä mainittakoon taiteilija ja raatimies Thure Georg Sundell (1864-1924), jonka taulut usein esittävät Kaskisia ja saaristoa kaupungin ulkopuolella.

Sali kattomaalauksineen 1800-luvun lopulta ovat näkemisen arvoisia puhumattakaan mielenkiintoisesta vitriinistä, joka sisältää jännittäviä esineitä. Niiden joukossa on mm. kahvikuppi, josta presidentti Kekkonen joi vierailullaan Kaskisissa 1975. Kuppi on edelleenkin tiskaamatta!

Yksi museon viihtyisimmistä paikoista kesäaikaan on punssiveranta, josta on näkymä puutarhaan. Rehnström oli tunnettu punssistaan, jota tehtiin tehtailijan viinatehtaassa. Puutarha ulottui muinoin rantaan saakka. Puutarhassa on valettu kanuunanputki vuodelta 1795.

Museon aukioloajat

Kesä 2020:

14.6 – 16.8, su 14 -17, ke 16 -19 avoinna yleisölle.

Näyttely Skepp Ohoj-Vain merimies sen tietää. Museon uusi kirja samalla nimellä myydään.

Uusi näyttely Cneiffin huoneessa.

la 25.7. Pihakirppislauantai 10 -15.

Muut ajat sopimuksen mukaan, puh. 050 3024211, 0400 744507, www.kaskohbm.fi

 

pääsymaksu 3 €/aikuinen.