Raatihuoneenkatu 26 - Gustav Fredrik Thuring
Gustav Fredrik Thuring
Merikapteeni & laivanvarustaja
(s. 1809 - k. 1880)
Gustav Fredrik Thuring oli ainakin kolmentoista purjelaivan omistaja, joista monet hän omisti yhdessä apteekkari Carl Bäckerin kanssa. Useimmiten hän toimi itse laivojensa kapteenina. Thuring rakennutti tämän talon 29-vuotiaana ja asettui siihen vastanaineena nuorena miehenä vaimonsa, kauppiaantyttären Adolfina Fredrikan kanssa.
Thuring lähti merille jo nuorena miehenä ja eteni vähitellen kapteeniksi. Thuring oli tunnettu terävästä älystään ja käytännöllisestä mielenlaadustaan. Laivanvarustajan liiketoimet sujuivat häneltä hyvin riskialttiista alasta huolimatta.
Tunnetuin Thuringin omistamista laivoista oli 1860-luvulla rakennettu fregatti Hilja, joka oli suurin Kaskisissa rakennettu purjelaiva. Laivanrakennusmestari Anders Granskogin telakka sijaitsi hieman nykyisestä sisäsatamasta etelään. Siellä rakennettiin vuosien 1795 ja 1876 välillä liki kolmekymmentä alusta.
Hilja kuljetti puutavaraa Kaskisista Englantiin, josta matkaa jatkettiin usein Välimerelle. Thuring oli itseoikeutetusti laivan kapteenina ensimatkalla Lontooseen vuonna 1865. Alus teki myös pitkiä mannertenvälisiä purjehduksia, kuten sokerinhakumatkan Itä-Intiasta Hollantiin. Vuonna 1872 alus myytiin Hondurasiin. Kaskisten kirkossa on nähtävänä pienoismalli tästä laivasta.
Thuringin aikaan puhuttiin "helvetin laivoista", "verilaivoista" ja "onnen laivoista". Joskus laivojen kapteenit olivat nimittäin julmia miehiä ja käskivät perämiestensä piestä miehistöä. Toiset kapteenit kuitenkin perustivat auktoriteettinsa isälliseen, ystävälliseen käskynpitoon. Thuring kuului jälkimmäisiin ja hän oli pidetty esimies. Siksi hänen miehistönsä pysyi reissusta toiseen samana. Thuringin laivoilla oli harvoin levottomuuksia.
Yhtä onnekas ei ollut kristiinankaupunkilaisen Kapteeni A.F. Salinin miehistö. Tämä kapteeni oli syytettynä siitä, että oli ruoskinut yhtä merimiestä köydellä ja tervannut toisen kasvot Gibraltarin salmea kuljettaessa. Kaskislainen kapteeni J.F. Swan oli puolestaan vuonna 1848 syytettynä siitä, että hän oli hakannut kokkia ryhmysauvalla ja ruoskinut kajuuttavahtia kolmekymmentä kertaa köydellä, jossa oli solmu päässä. Molemmat kapteenit vapautettiin syytteistä.
Thuring oli ihastunut kaikkeen englantilaiseen. Hänellä oli kaupungin suurin sali vieraiden viihdyttämiseen ja kaunis puutarha. Thuringin tyyliin kuuluivat huolella värkätyt korkkiruuvikiharat korvien vieressä ja kiiltäväksi lankatut kengät. Kapteenin mieleen oli myös hyvä ruoka ja viini. Talon viinikellarissa oli hieno kokoelma kauppamatkoilta tuotuja pulloja. Onnekkaita olivat ne, jotka pääsivät maistelemaan viinejä Fredrikin päivän juhlilla, joita Thuring piti aina kesäkuun 18. päivä. Juhlan perinteisiin herkkuihin kuuluivat mm. oman maan uudet perunat ja mansikat.
Thuringin pihapiirissä oli aikanaan samanlainen valtava kohti merta kulkeva piharakennus kuin kauppakumppanin apteekkari Carl Bäckerin pihassa (Raatihuoneenkatu 14). Siellä pidettiin mm. Thuringin kuutta Hollannista tuomaa lehmää. Toisin kuin Bäckerin piharakennus, tästä talosta se on purettu muiden rakennusten tieltä.
Thuringin etunimeä kantaa myöskin pikkuinen saari "Fredriksberg" Kaskisten salmessa. Purjelaivojen painolastina ollut hiekka tyhjennettiin Eskilsön saaren eteen. Hiekkaa kertyi niin paljon, että maan kohoamisen myötä siihen muodostui pieni kukkula. Saari sijaitsee Eskilsön puoleisessa lossirannassa. Sinne voi kulkea pientä siltaa pitkin.