Jalmari Ollila

Raatihuoneenkatu 16 - Jalmari Ollila

Jalmari Ollila

Johtaja 

(s. 1892 - k. 1976)

Jalmari Ollila oli Kaskö Woodin toimistopäällikkö. Lisäksi hän perusti erinäisiä yrityksiä: Kaskinen Shipbroker vuonna 1925, Pohjoismaiden suurimman turkistarhan OY Pohjolan Turkikset- Nordisk Päls sekä Kaskisten Laiva OY:n.

Jalmari Ollila oli kotoisin lappajärveläisestä maatalosta ja lähti jo nuorena miehenä tienaamaan omaa leipäänsä. Hän kävi kauppakoulua Vaasassa ja Liikemiesten Kauppaopistoa Helsingissä. Jalmari oli kovin nuori, kun hänen isänsä kuoli. Onneksi Jalmarin veli Matti oli lähtenyt töihin Amerikkaan ja pystyi lähettämään rahaa Jalmarin opintoihin. Jalmari vietti opintojensa jälkeen aikaa Ruotsissa ja Venäjällä parantaakseen kielitaitoaan, kunnes ranskalainen yritys Revillon Freres palkkasi hänet vuonna 1916 ostamaan turkiksia Siperiasta.

Venäjän vallankumouksen ja sitä seuranneen sisällissodan melskeiden alettua hänen täytyi vuonna 1919 paeta bolševikkeja Trans-Siperian -junalla Vladivostokiin. Hänen onnistui päästä laivalla Japaniin turvaan, ja sieltä edelleen laivalla takaisin Suomeen.
Hän vietti vähän aikaa Kanadassa, mutta asettui sitten Kaskisiin, Oy Kaskö Wood Co:n toimistopäälliköksi ja kirjeenvaihtajaksi. Näissä hommissa hän jatkoi aina eläkeikäänsä asti.

Pohjolan Turkikset oli Ollilan toinen päätyö. Tässä valtavassa turkistarhassa oli yli 3000 kettua. Ollila oli pidetty johtaja, sillä hän järjesti tarhan työntekijöille ja heidän perheilleen retkiä ja virkistystapahtumia. Kun tämä turkistarha suljettiin vuonna 1952, järjesti Ollila sen työntekijöille uudet työpaikat Kaskö Woodista. Tarhan sulkeminen ei ollut Ollilan taidoista kiinni. Häntä pidettiin hyvänä liikemiehenä ja laajan kielitaitonsa ansiosta hän sai turkiksia kaupattua aina Japaniin asti.

Tämä Raatihuoneenkatu kuudessatoista sijaitseva talo on Jalmari Ollilan rakennuttama vuonna 1930. Tätä ennen tontilla ollut talo toimi puhelinkeskuksena.

Jalmari Ollila oli naimisissa suomalaisen kansakoulun opettaja Aili Roineen kanssa, ja heillä oli kaksi tytärtä Eila ja Aila. Jalmaria pidettiin huumorintajuisena ja reiluna miehenä ja hän oli pidetty mies tässä kaupungissa. Tunnettu oli myös Jalmarin suuri lompakko, joka on nykyään tallessa Kaskisten Kotiseutumuseon kokoelmissa.

Kun Jalmari vuonna 1919 seilasi Japanista Suomeen, hänen laivansa pysähtyi Singaporessa. Satamassa hän tapasi ennustajan, joka povasi hänelle pitkää ikää, ja että hän tulisi kuolemaan 84 vuoden iässä. Näin myös kävi. Jalmari Ollila kuoli vuonna 1976 ollessaan 84-vuotias.