Jalmari Ollila

Rådhusgatan 16 - Jalmari Ollila

Jalmari Ollila
Direktör
(f. 1892 d. 1976)

Jalmari Ollila var kontorschef på Oy Kaskö Wood. Han var med och grundande flera andra företag i Kaskö, Kaskö Shipbroker, Nordisk Päls AB, som en tid var Nordens största pälsfarm, samt Kaskisten Laiva OY.

Direktören Jalmari Ollila föddes i ett bondehem i Lappajärvi år 1892 och fick redan i unga år lov att söka sig ut i världen för att finna ett levebröd. Innan han slog sig ner i Kaskö gick han i handelsskola i Vasa och Suomen Liikemiesten Kauppaopisto i Helsingfors. Jalmaris far dog som ung, men tack vare att hans bror Matti rest till Amerika för att jobba och skickade hem pengar, hade han råd att studera. Han vistades i Sverige och Ryssland för att förbättra sina språkkunskaper tills han år 1916 anställdes av den franska firman Revillon Freres att köpa upp pälsskinn i Sibirien.

Han hamnade att fly undan bolsjevikerna år 1919 på den transsibiriska järnvägen till Vladivostok innan han lyckades ta sig till Japan och med båt tillbaka till Finland.

Efter en kort vistelse i Kanada kom han till Kaskö som kontorschef och korrespondent hos trävarufirman Oy Kaskö Wood Co, som han blev trogen till sin pensionering 1971. Vidare var han verkställande direktör på KaskistenStevedoring Ltd. Under sin tid på Nordisk päls, som under en tid var Nordens största pälsfarm med 3000 st rävar, var han en omtyckt chef som ofta ordnade utflykter för familjerna som jobbade på rävfarmen. Han var en god affärsman, hade goda språkkunskaper och sålde pälsar ända till Japan. När Nordisk Päls lades ned år 1952 ordnade Ollila nya jobb åt arbetarna på Kaskö Wood.

Jalmari Ollila byggde huset på Rådhusgatan 16 år 1930 och i huset hade han sitt kontor. Tidigare på tomten fanns ett hus som fungerade som telefoncentral. Jalmari Ollila var gift med lärarinnan i finska folkskolan Aili Roine och de hade två döttrar Eila och Aila. Genom sin torra humor och sin rättrådighet skaffade sig Jalmari många vänner. Hans välkända, stora pengbok finns bevarad på Kaskö museum.

På Jalmaris resa hem från Japan år 1919 stannade båten i Singapore. I hamnen mötte han en spåman som spådde att han skulle bli en gammal man, 84 år. Jalmari dog år 1976 - 84 år gammal.