Kaskö

Kaskö – en idyllisk östad

Kaskö – en idyllisk östad

Kaskö, Finlands minsta stad, är ett ypperligt semestermål för barnfamiljer och turister som vill komma bort från dagens stress. I den gamla trähusstadens lugna atmosfär i en havsnära miljö kan du glömma all brådska och koppla av! All service finns på promenadavstånd och den trevliga stämningen i staden får dig genast att känna dig som hemma – det är alltid lika roligt att komma till Kaskö!

Den välbevarade trästaden Kaskö erbjuder på intressant  kulturhistoria. Kaskö representerar en över 200 år gammal stadsbyggnadstradition, som kännetecknas av en regelbunden rutplan och trähus med stora gårdsplaner och trädgårdar, som sommartid står i full blom.

På grund av sitt havsnära läge har näringarna i Kaskö genom tiderna varit anknutna till utnyttjandet av havets gåvor och havet som trafikled. Livlig hamnverksamhet, fiske och fiskförädling är även idag viktiga näringar för östadens invånare. Nyare industri som utvecklats i staden sedan 1970-talet har erbjudit staden nya utvecklingsmöjligheter, likväl utan att ändra på stadens karaktär som en trivsam småstad.

Det bästa sättet att bekanta dig med staden är att cykla eller promenera. En guidad promenad tar dig genom parker och torg i Kaskö och berättar mycket om stadsinvånarnas och byggnadernas historia. Ett ypperligt mål för en båtfärd är t.ex. Sälgrunds gamla lotsstation och fyr, som ligger mitt i den vackra skärgårdsnaturen. Vintertid kan du göra skidfärder i skärgården och beundra konstverk som skapats av packisen.

Gästhamnen i Kaskö är belägen i centrum av stadens vackra och idylliska trähusmiljö. All service som båtförarna behöver finns i hamnen. Övrig service inklusive bibliotek och lekpark finns vid torget, endast ett stenkast från hamnen.

Speciellt sommartid ordnas välbesökta evenemang: marknader, idrottsevenemang och högklassigt kulturprogram bl.a. i den ärevördiga restaurerade Bladhska gården.