Kaskö

Kaskö – en idyllisk östad

Kaskö – en idyllisk östad

Kaskö, Finlands minsta stad, är ett ypperligt semestermål för barnfamiljer och turister som vill komma bort från dagens stress. I den gamla trähusstadens lugna atmosfär i en havsnära miljö kan du glömma all brådska och koppla av! All service finns på promenadavstånd och den trevliga stämningen i staden får dig genast att känna dig som hemma – det är alltid lika roligt att komma till Kaskö!

Den välbevarade trästaden Kaskö erbjuder på intressant  kulturhistoria. Kaskö representerar en över 200 år gammal stadsbyggnadstradition, som kännetecknas av en regelbunden rutplan och trähus med stora gårdsplaner och trädgårdar, som sommartid står i full blom.

På grund av sitt havsnära läge har näringarna i Kaskö genom tiderna varit anknutna till utnyttjandet av havets gåvor och havet som trafikled. Livlig hamnverksamhet, fiske och fiskförädling är även idag viktiga näringar för östadens invånare. Nyare industri som utvecklats i staden sedan 1970-talet har erbjudit staden nya utvecklingsmöjligheter, likväl utan att ändra på stadens karaktär som en trivsam småstad.

Det bästa sättet att bekanta dig med staden är att cykla eller promenera. En guidad promenad tar dig genom parker och torg i Kaskö och berättar mycket om stadsinvånarnas och byggnadernas historia. Ett ypperligt mål för en båtfärd är t.ex. Sälgrunds gamla lotsstation och fyr, som ligger mitt i den vackra skärgårdsnaturen. Vintertid kan du göra skidfärder i skärgården och beundra konstverk som skapats av packisen.

Gästhamnen i Kaskö är belägen i centrum av stadens vackra och idylliska trähusmiljö. All service som båtförarna behöver finns i hamnen. Övrig service inklusive bibliotek och lekpark finns vid torget, endast ett stenkast från hamnen.

Speciellt sommartid ordnas välbesökta evenemang: marknader, idrottsevenemang och högklassigt kulturprogram bl.a. i den ärevördiga restaurerade Bladhska gården.

Matka-Suomi.fi
Förtjusande kuststad på västkusten – 10 sommartips till Kaskö

Finlands minsta stad är ett fullkomligt bedårande semestermål. Läs våra tio sommartips för semesterresan och bli hänförd av den havsnära trähusidyllen!

1. Trähusidyll i en minutiös rutstadsplan

Centrala Kaskö är full med färgglada trähus med stora trädgårdar som prunkar som vackrast på sommaren. Omgivningarna är som tagna ur den mest idylliska filmklassikern eller kulisserna för en barnbok. Här råder en harmoni mellan forna tiders stämning och moderna bekvämligheter.

Kaskö detaljplan är en minutiös rutstadsplan. Det var självaste kung Gustav III av Sverige som i förorden till stadsplanen bestämde följande: ”Stället uppå Kaskön der den nya staden bör anläggas, Geometrice warder afmäth samt behörig dessein til Gator och Torg deröfwer författad”. Så blev det, och Kaskö stad grundades år 1785. Senare fick Kaskö smeknamnet Österbottens Manhattan. Numera är rutplanen skyddad av Museiverket.

2. Tjugo fascinerande levnadshistorier på den historiska rundturen

Vart och ett av trähusen i staden på öarna har sin egen historia att berätta. De mest fascinerande berättelserna får du ta del av på den historiska rundturen i Kaskö. Stadsvandringen omfattar tjugo hus och tjugo levnadshistorier.

Du kan läsa berättelserna på webbplatsen Visit Kaskinen, där du även kan skriva ut en karta. På husväggarna på varje hus som ingår i rundturen finns en QR-kod, som kopplar samman rätt hus till rätt berättelse.

3. Fantastisk havsnatur på Sälgrunds lotsstation

Den lilla ön Sälgrund ligger mindre än en kilometer från Kaskö sjövägen. På öns södra udde står en ståtlig, traditionell röd- och vitrandig fyr. Här kan du njuta av ett ostört lugn i natursköna omgivningar vid öppet hav. Sälgrund är en utmärkt plats för fiske eller fågelskådning. På Sälgrunds gamla lotsstation finns även logimöjligheter. Du kan resa till ön med egen båt eller ta en taxibåt från Kaskö centrum.

https://youtu.be/kT7nO3HwCAs

 (nedbäddad video om Sälgrund hit)

4. Den lilla stadens stora hamnar

Kaskö är Finlands minsta stad till invånarantalet, men stadens hamnverksamhet är betydande. Även om Kaskö bara har cirka 1 250 invånare, är hamnen en av Finlands viktigaste exporthamnar för trävaror och cellulosa. I Kaskö hamn hanteras drygt en miljon ton gods per år. En av hamnens fördelar är dess skyddade läge: isbrytare behövs sällan ens under vintern. Godshamnen är egentligen ingen sevärdhet, men fartygstrafiken i området är förvånansvärt livlig.

Den gamla Fiskehamnen i Kaskös norra spets däremot är ett absolut måste för besökaren. Här finns också Fiskemuseet som presenterar områdets traditionella näring. Fiskemuseet är inrättat i den gamla salteribyggnaden och här visas olika teman från strömmingsfiske till bäckfiske och säljakt. Speciellt strömmingsfisket har haft en stor betydelse i Kaskö en gång i tiden. På fiskestranden står fortfarande ett trettiotal fiskebodar och torkställningar för nät.

5. Kvarnudden och minnesmärket för Mosesnatten

På berget ovanför fiskestranden ståtar en röd väderkvarn. Hit kan du klättra från stranden längs med en stig. Intill kvarnen står ett minnesmärke för Mosesnatten. Mosesnatten kallas den stormiga natten mellan den 4 och 5 september 1854, då den värsta fiskeolyckan i Kaskös historia inträffade. Allt som allt dog elva fiskare i den nordvästliga stormen som drog över havet. Det har gått lång tid sedan händelserna under Mosesnatten, men minnesstenen påminner om de faror som fiskare möter i sitt yrke och om respekten för havet.

6. Ta ett svalkande dopp i Mariestrand

Mariestrand är Kaskös kanske populäraste badplats. Kasköborna kallar sin hemstad för paradisön. Det må regna på fastlandet, men på ön skiner alltid solen. Och var annars skulle man vilja njuta av sommardagen än på ett lugnt ställe vid havet?

Mariestrands campingområde erbjuder fina semesteromgivningar för husbilar, husvagnar och andra resenärer. På campingområdet finns såväl bil- och tältplatser som stugor.

7. För dig som gillar kuriosa: Kaskö motormuseum

Kaskö motormuseum är ett personligt minimuseum i en vacker hamnmiljö i anslutning till Kaskö gästhamn. Museet inhyser ett hundratal båtmotorer i olika storlekar. En stor del av dem kommer från den lokala maskinverkstaden och härstammar från 1920–30-talen, men samlingen omfattar även många nyare specialiteter. Här finns både hemmabyggda och fabrikstillverkade motorer.

Museet har öppet enligt överenskommelse, så besökare ombeds kontakta museet inför besöket. Kontaktuppgifterna finns på museets hemsida på Österbottens museiportal.

8. Hembygdsmuseet berättar om livet förr i tiden

Ett annat intressant museibesöksmål är Kaskö hembygdsmuseum, där du får möjlighet att se hur livet såg ut i ett borgarhem på 1850-talet. De gamla möblerna och omsorgsfullt inredda rummen med sina dekorativa tapeter får en nästan att längta tillbaka till en tid då hantverk uppskattades och möblerna var långt ifrån serieproducerade. Museet är inhyst i ett hus som uppfördes i mitten av 1800-talet av skeppsredaren, fabrikören och handelsmannen Carl Daniel Rehnström. Föremålen har donerats av Kasköbor.

9. Njut en glass i caféet vid gästhamnen

Kaskö gästhamn är ett trevligt stopp för både båtfolket som besöker ön med sin egen båt och andra gäster. Här kan du ta en paus, titta på de vackra båtarna och unna dig en kaffe och en glass.

10. Hantverkare och hemgallerier

Den vackra miljön i Kaskö har lockat många konstnärer och hantverkare till staden. I trähuskvarteren finns många små butiker som hantverkare helt enkelt har inrättat i anslutning till sina hem. Du kan läsa mer om serviceutbudet på webbplatsen Visit Kaskinen. Och det är naturligtvis värt att skaffa sig en souvenir som minne av besöket i Finlands minsta stad – vandra runt i de små butikerna och köp till exempel lokalt hantverk eller unik keramik från Kaskö.

>> Läs mer om utbudet i Kaskö och planera din semester på: www.visitkaskinen.fi

Sälgrundin luotsiasema on vartin matkan päässä kaupungista. Luotsiaseman asemapaikkana ollut majakkasaari on elämyksellinen vapaa-ajan ja kokoustoimien paikk...

Om den här webbplatsen

YOUTUBE.COM

Kaskö turism

Sälgrundin luotsiasema on vartin matkan päässä kaupungista. Luotsiaseman asemapaikkana ollut majakkasaari on elämyksellinen vapaa-ajan ja kokoustoimien paikk...