Thure Sundell

Raatihuoneenkatu 21 - Thure Sundell

Thure Georg Sundell

Taidemaalari

(s. 1864 - k. 1924)

Taiteilija Thure Sundell asui talossa, joka aikaisemmin sijaitsi tällä tontilla. Hänen huvimajansa puutarhan puolella on vielä tallella.

Thure Sundell syntyi Benvikissä Kaskisten pohjoispuolella. Hänen isänsä toivoi pojasta kauppamiestä. Varhaisessa vaiheessa ilmitulleet taiteilijan kyvyt veivät Thuren elämää kuitenkin toiseen suuntaan. Hän sai 13-vuotiaana taiteen yksityisopetusta Helsingissä ja jatkoi opintojaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa (nyk. Kuvataideakatemia), jossa hänen opiskelutovereitaan oli mm. Akseli Gallen-Kallela. Toinen tunnettu ikätoveri on Eero Järnefelt. Thure menestyi opinnoissaan saaden kunniamainintoja, stipendejä ja muuta rahallista tukea opintojen syventämiseen.

Hänen opettajiaan olivat mm. Oscar Kleineh, Maria Wiik ja Fredrik Ahlstedt. Tämä merkittävä opettajajoukkio oli rakentamassa Suomen taiteen kultakautta. Nämä taiteilijat tukivat nuorta Sundellia ja yrittivät rohkaista häntä tuomaan itseään esiin. Mutta Sundell ei ollut kiinnostunut aktiivisesta näyttelytoiminnasta eikä muutenkaan halunnut taistella paikastaan eturivissä.

Sundell opiskeli vuosina 1889-95 Tukholman kuninkaallisessa akatemiassa kotimaasta saamansa stipendin turvin. Kyseiseen oppiahjoon ei edes kansallisiin ikoneihimme lukeutva Albert Edelfelt päässyt. Siinä missä Thuren aikalaiset ja opiskelutoverit veivät töitään yhdessä Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyyn ja tekivät töitä suomalaisen taiteen kansainvälisen läpimurron eteen, hän valitsi toisen tien. Sundell palasi omalle kotisaarelleen Kaskisiin ja ryhtyi viettämään yksinkertaista eristäytynyttä elämää.

Kaskisten kiviset rannat ja saaristoluonto olivat Sundellin rakkaimmat aiheet. Hänen maalauksissaan toistuu usein kivien ja veden kohtaaminen ja muut merelliset teemat. Toisinaan hän teki tilaustöitä, jotka hän hoiti pikaisesti pois alta palatakseen sitten mieliaiheidensa pariin. Sundell oli luonteeltaan ujo ja vetäytyvä, eikä hän Kaskisissa asuessaan juurikaan osallistunut näyttelyihin.

Ystävät kuitenkin painostivat häntä osallistumaan merkittävimpiin kansallisiin taidekilpailuihin. Aina osallistuttuaan hän voitti palkintoja. Kriitikot ylistivät Sundellia suurena taidelupauksena. Jostakin syystä Thure Sundell ei pitänyt tätä tärkeänä ja vetäytyi jo alle 40-vuotiaana täysin suomalaisesta taide-elämästä.

Yksinäinen elämä Kaskisissa sopi hänelle parhaiten. Rakkaiden maisemien maalaaminen riitti mainiosti. Sundellia pidettiin "kivimaalarina" ja jotkut kritisoivat häntä siitä, että hän ei Edelfeltin ja Gallen-Kallelan tavoin käsitellyt töissään merkittäviä isänmaallisia aiheita.

Sundell sai pientä palkkaa raatimiehen toimesta, mutta oli jatkuvassa rahapulassa. Hän myi töitään edulliseen hintaan ja joskus jopa kieltäytyi ottamasta vastaan maksua. Sundell oli jollakin tapaa kovin idealistinen. Hän keskusteli mielellään yhteiskunnallisista kysymyksistä, seurasi aikaansa ja luki paljon. Hän perehtyi aikansa uusiin taidesuuntauksiin niin maalaustaiteen kuin huonekalusuunnittelun saralla.

Hän rakasti aurinkoa, lämpöä ja ulkoilmaelämää yli kaiken. Tämä elämäntapa koitui valitettavasti hänen kohtalokseen, sillä hän kuoli vuonna 1924 ihosyöpään. Vuotta aiemmin hän oli saanut merkittävän perinnön, mutta sitä jakamaan ei jäänyt perillisiä, sillä Sundell oli valinnut yksinäisen elämän. Häneltä jäi satoja maalauksia, joista useimmat ovat kokoelmissa pääkaupunkiseudulla, Pohjanmaalla sekä Ruotsissa. Kaskisissa Sundellin maalauksia on nähtävillä kaupungintalolla sekä Kaskisten kotiseutumuseossa.