Ester Castel

Raatihuoneenkatu 22 - Ester Castel

Ester Castel
Ravintoloitsija
(s. 1900 - k. 1995)

Ester Castel oli tässä talossa vuonna 1939-1971 sijainneen Hotelli Centrumin omistaja. Alun perin talon omisti kaupungin mahtimiehen Petter Johan Bladhin poika postimestari Johan Vilhelm Bladh vuodesta 1832 vuoteen 1855.

Ester syntyi Vaasassa ja kasvoi vaatimattomissa olosuhteissa. Hän aloitti työnteon jo lapsena mm. lehtiä jakamalla. Hän ryhtyi hotelli- ja ravintola-alalle ja eteni kahden vaasalaishotellin vastaavaksi. Kun Ester oli 39, hän päätti ostaa oman hotellin. Mahdollisuus siihen tarjoutui Kaskisista. Tätä hotellia tuolloin pyörittänyt tanskalainen Jensen halusi nimittäin palata kotimaahansa. Hänen vaimonsa ei viihtynyt Kaskisissa laisinkaan.

Esterin hotellissa oli 30 huonetta ja ravintolan puolella oli muutama lisähuone. Kesällä oli paras hotellisesonki. Useimmat asiakkaat olivat suomalaisia, ruotsalaisia, venäläisiä ja saksalaisia. Jopa presidentit Kallio ja Kekkonen ovat yöpyneet täällä.

Ruoka oli erinomaista ja Esterin wienerschnitzelit olivat maankuuluja. Närpiöläiset tulivat Kaskisiin tansseihin ja kävivät Esterin luona syömässä. He kehuivat, että Esterin schnitzelit ovat suuria kuin huussin reiän kansi. Esterin kanta-asiakkaisiin kuuluneet laivojen ja jäänmurtajien kapteenit pitivät huolen siitä, että Hotelli Centrumin pihvit olivat tiedossa kaikissa satamissa.

Hotellin naapurissa sijaitsi Kaskisten Puutavara ja sen johtajat sekä muut kaupungin silmäätekevät tulivat usein Esterin luokse päivälliselle.

Joka viikko oli tanssit elävän musiikin säestyksellä. Ennen juhlien alkua Ester viritti tanssilattiaan oikean pidon ja luiston ripottelemalla steariinihiutaleita sikarilaatikosta. Kaikki olivat tervetulleita tansseihin, mutta luokkatietoiset närpiöläiset istuivat usein omassa kabinetissaan, jota kutsuttiin maajussien mökiksi.

Suuri osa Esterin asiakaskunnasta oli merimiehiä, jotka tulivat rantaan Esterin wienerschnitzelien ja tanssien takia. Tanssit jatkuivat usein niin myöhään yöhön, että hevoskyytiä ei enää saanut. Niinpä merimiesten oli palattava jalkaisin syväsatamaan.

Tullessaan Kaskisiin Ester oli nimeltään Eriksson. Täällä hän löysi puolisokseen Runar Castellin. Ester asui vintillä ravintolan yläpuolella ja vapaailtoinaan hän kutsui ystävättäriään ravintolaan pelaamaan bridgeä.

Ester jaksoi pitää hotelliaan aina 71-vuotiaaksi asti. Hän perusti rahaston kaskislaisille nuorille tukeakseen heidän opiskeluaan ammatteihin.
Viimeiset vuotensa Ester Castel asui Kaskisten Mariakodissa. Hän oli rakastettu, iloinen ja reipas vanha rouva.