Ester Castel

Rådhusgatan 22 - Ester Castel

Ester Castel
Restaurangägare
(f. 1900 - d. 1995)

Ester Castel ägde och drev den omtyckta restaurangen Hotell Centrum på Rådhusgatan 22 från år 1939 till 1971. Gården ägdes åren 1832-1855 av postmästaren Johan Vilhelm Bladh, son till Peter Johan Bladh.

Ester föddes i Vasa år 1900. Hon växte upp under blygsamma förhållanden och fick tidigt börja bidra till familjens försörjning bl.a. som tidningsutdelare. Innan hon kom till Kaskö skaffade hon sig erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen i Vasa. Hon arbetade som ansvarig både för Restaurang Ernst och Hotell Central i Vasa. År 1939 ville den tidigare innehavaren av Hotell Centrum i Kaskö eller Jensens, som det kallades i folkmun, dansken Jensen, sälja bort hotellet eftersom hans fru inte trivdes i Kaskö. Då Jensen flyttade tillbaka till Danmark bestämde sig Ester för att ta över hotell- och restaurangverksamheten.

På hotellsidan fanns ett trettiotal rum och dessutom fanns några rum till på restaurangsidan. Beläggningen på hotellet var alltid störst på sommaren. Det var finnar, svenskar, ryssar och tyskar som gäster. Även presidenterna Kallio och Kekkonen har roat sig på hotellet.

Maten var förstklassig, speciellt kända var Esters wienerschnitzlar. Närpesbor som kom till Kaskö på dans brukade säga att wienerschnitzlarna var "stora som skithuslock". Esters wienerschnitzlar var kända över hela landet, genom kaptener från skepp och isbrytare. Kaskisten Puutavaras direktörer, (kontoret var granne till hotellet) och andra betydelsefulla stadsherrar kom ofta till Hotell Central på middag.

Det ordnades dans till levande musik varje vecka och Ester förberedde alltid dansgolvet genom att strö ut stearinflingor ur en cigarrlåda innan dansen började. Alla var välkomna på dans, men Närpesborna satt ofta i kabinettet som kallades bondstugan. En stor del av klientelet var också sjömännen, som gärna tog i land i Kaskö p.g.a. av Esters wienerschnitzlar och dansen. Ofta pågick dansen så länge att sjömännen fick gå till fots tillbaka till djuphamnen då inga skjutsar längre fanns. På första maj var det tradition för Kasköborna att besöka Hotell Centrum och äta en god middag.

Under sin tid i Kaskö gifte sig Ester, som var född Eriksson med Runar Castel. De bodde på vinden ovanför restaurangen och hon satt gärna på fritiden och spelade bridge i restaurangen med sina väninnor.

71 år gammal överlät Ester till slut hotell och restaurangverksamheten åt hotellföreståndarna Olli Salo och Pertti Holopainen, som fortsatte t.o.m. 1976 då Hotell Centrum upphörde. Ester Castell upprättade en stipendiefond för ungdomar från Kaskö för studier vid högskola eller yrkesutbildningsanstalt på annan ort, vilket delas ut varje år av bildningsnämnden. Sina sista år levde Ester Castell på Mariehemmet i Kaskö och var en glad, pigg och omtyckt dam.