Raatihuoneenkatu 48 - Carl Daniel Renström
Carl Daniel Renström
Tehtailija, laivanvarustaja ja kauppias
(s. 1824 - k. 1913)
Carl Daniel Renström oli tunnettu punssistaan, jota hänen tämän talon pihamaalla sijainnut viinatehtaansa valmisti. Renström muutti Raumalta Kaskisiin vuonna 1835 ja sai kaupankäyntioikeudet vuonna 1847. Hän osti tämän talon vuonna 1851 ja uudisti sen ilmeisesti Pirttikylän lasitehtaalta ostamansa talon hirsiä käyttämällä. Talon nykyinen ulkoasu on Renströmin käsialaa.
Renström sai vuonna 1865 senaatilta luvan teknokemiallisen tehtaan perustamiseen. Siellä hän valmisti erilaisia alkoholituotteita, kuten liköörejä, punssia, hedelmä- ja marjaviinejä, tyrnisnapsia ja etikkaa. Näistä vahvimpien juomien valmistusta jatkettiin aina Renströmin kuolemaan saakka. Punssin kypsyttämistä varten Renströmillä oli valtavia tammitynnyreitä, joita käänneltiin säännöllisin väliajoin. Tarkalleen ottaen Renströmin tehdas sijaitsi Satamakatu 24:n tontilla, joka on seuraava tontti välittömästi tämän talon alapuolella.
Renströmillä oli myös väkijuomien myyntioikeudet ja niinpä hänellä oli alkoholiliike talonsa yhteydessä. Siihen aikaan talossa oli Raatihuoneenkadulle päin kaksi sisäänkäyntiä. Yhdestä ovesta käytiin viinakauppaan ja toisesta sekatavarakaupan puolelle.
Renströmin lisäksi viinaksia myi myös Karl Gustav Enholm, jonka liike oli aivan Renströmin talon lähellä. He kilpailivat keskenään ostoksille piipahtavista närpiöläisistä asiakkaista. Enholm tapasi huudella: "Älkää veikkoset menkö Renströmille, sieltä saa vain tiskivettä. Meidän juomissa on niin paljon potkua, että kengännauhatkin paukkaavat."
Renström oli pidetty mies ja hänellä oli monta luottamustehtävää kaupungissa. Hän ehti tehtailun ja kauppiaan toimien ohella olla myös laivanvarustaja.
Renströmin vaimon nimi oli Anna Vilhelmina, ja heillä oli kolme tytärtä, Alina, Fanny ja Emilia. Renström kuoli 89-vuotiaana, ja talo jäi hänen tytärtensä haltuun. He myivät sen muutaman vuoden kuluttua.
Vuonna 1980 Svenska Kulturfonden osti kiinteistön ja antoi sen Kaskisten kotiseutuyhdistyksen käyttöön Kotiseutumuseoksi. Museon kenties viehättävin paikka on sen punssiveranta, josta on näkymä puutarhaan. Kuulut ovat myös tähdet, joita on maalattu salongin kattoon. Kaskisissa onkin lentävä lausahdus "Niitähän on monta ku tähtiä Renströmin taivaassa".