Axel "Smiling" Sjöblom

Kuningas Kustaan Aukio 7 - Axel "Smiling" Sjöblom

Axel "Smiling" Sjöblom

Merikapteeni

(s. 1894 - k. 1983)

Tämä talon rakensi pankinjohtaja Haltonen vuonna 1911 pankkirakennukseksi. Pankin jälkeen talossa oli apteekki, kangas- ja ompelutarvikekauppa sekä lääkärin vastaanotto. Kapteeni Sjöblom osti talon vuonna 1951.

Axel Sjöblom oli merikapteenina useiden vuosikymmenien ajan Thordén-laivanvarustamon aluksissa. Laivat kulkivat mm. Pohjois-Amerikan länsirannikolle, Etelä-Amerikan itärannikolle ja Indonesiaan. Axel palkkasi usein kaskislaisia merimiehiä miehistöönsä. Hänet tunnettiin hyväntuulisena ja hauskana miehenä - siitä lisänimi "Smiling". Nuoret kaskislaiset merimiehet olivat Axelille kuin omia poikia, joista hän piti hyvää huolta. He olivat hänelle tavallaan yhtä suurta seilaavaa perhettä.

Axel oli syntyisin närpiöläinen, mutta muutti Kaskisiin varhaislapsuudessaan. Merimiehen uran hän aloitti 16-vuotiaana Kristiinankaupungin ja Vaasan väliä kulkevalla hinaajalla. 20-vuotiaana hän lähti merille suomalaisen koulutuslaivan, fregatti Glenardin miehistössä. Ensimmäinen matka suuntautui Melbourneen Australiaan. Hän oli merillä kolme vuotta ja suoritti sitten vahtiperämiehen tutkinnon Vaasassa vuonna 1918. Seuraavien vuosien aikana hän sai vielä merikapteenin ja yliperämiehen pätevyyden Turun merenkulkuinstituutista.

Kapteeni Sjöblomin seikkailut merellä ovat vertaansa vailla. Erityisesti toisen maailmansodan aikaan merenkulku oli todella vaarallista. Matkaan lähdettiin siinä tietoisuudessa, että reissu saattaisi jäädä viimeiseksi mm. meressä vaanivien miinojen takia.

Vuonna 1941 Axel Sjöblom oli paluumatkalla Etelä-Amerikasta New Yorkiin Mathilda Thordén -aluksella, kun heidän kimppuunsa hyökkäsi saksalainen sukellusvene. Axel kuljetti alustaan tiukkaa siksakkia ja onnistui välttämään torpedot. Kolmen päivän sinnikkään yrittämisen jälkeen saksalaiset luovuttivat ja jättivät Axelin laivan rauhaan ennen Bermudaa. Tältä reissulta Axel sai toisen liikanimensä "Pohjoisatlantin Vinttikoira".

Laivan saapuessa New Yorkiin Yhdysvaltain merivartiosto vei Mathilda Thordénin ja sen miehistön Ellis Islandille internoitavaksi. Siellä heidän kohtalonsa jakoi 150 suomalaista merimiestä toisilta aluksilta. Kolmenkymmenen päivän kuluttua heidät vapautettiin. Kapteeni Sjöblom jäi töihin Thordén- varustamon New Yorkin konttoriin aina vuoteen 1945 asti. Konttori kuitenkin suljettiin, koska sota oli verottanut varustamon laivastoa.

Axel Sjöblom palasi Suomeen ja jatkoi Thordén - varustamon johtotehtävissä. Nyt hänen matkansa suuntautuivat esimerkiksi Puola-Kiina-Japani-Malesia -reitille.

Vielä eläkkeelle jäätyään kapteeni Sjöblom oli toisinaan Vaasan laivojen kesätuuraajana. Hän oli myös kaupunginvaltuutettu ja toimi sataman luottamustehtävissä. Kaskisten kaduilla hänet nähtiin usein kävelyttämässä kahta bokseriaan. Hän pysähtyi mielellään juttelemaan vastaantulijoiden kanssa. Pienessä kaupungissa kaikki tiesivät hyvin, että siinä menee Axel "Smiling" Sjöblom. Nuoremmille kaskislaisille hän sanoi aina "Menepä joskus käymään Singaporessa - siinä vasta fantastinen paikka".