Karl Fritiof Sundman

Rådhusgatan 23 - Karl Fritiof Sundman

Karl Fritiof Sundman
Astronom och matematiker
(f. 1873 - d. 1949)

Karl Fritiof Sundman föddes i Kaskö år 1873 och var en finländsk astronom och matematiker. Han blev känd år 1912 efter att ha löst trekropparsproblemet, som är en av de viktigaste prestationerna i den finska matematiska vetenskapshistorien. För sitt arbete fick han franska vetenskapsakademins Pontécoulant-pris år 1913. Prestationen ansågs vara så viktig att man fördubblade prissumman det året.

Karl Sundmans far, Johan Fritiof Sundman, var tullvaktmästare och hans mor, Adolfina Fredrika Rosenqvist drev en handelsbod i norra delen av hemgården. Hans föräldrar ville att han skulle bli fiskare, men han visade tidigt intresse för akademiska ämnen. Karl var sjuklig som barn, men tog privatlektioner och fick en studieplats i Helsingfors.

Det berättas att Karl Sundman som barn hade suttit på utedasset på kvällen och tittat på natthimlen medan han tecknade stjärnornas och planeternas rörelser på väggarna. Föräldrarna förstod inte att det var vetenskapliga anteckningar till den blivande astronomen och matematikern utan gav honom ett kok stryk.

Vid 20 års ålder blev Karl Sundman student vid Helsingfors svenska reallyceum, trots finansiella svårigheter. Han fortsatte studierna vid Helsingfors universitet och blev år 1897 filosofie kandidat magister. Han var också anställd som assistent vid astronomiska observatoriet i Helsingfors under studietiden.

År 1897 for Sundman till Pulkovo Observatorie, 19 km söder om St Petersburg, för att fortsätta sin forskning. År 1878 hade man där byggt världens största teleskop, men Sundman var mer intresserad av de teoretiska aspekterna av astronomin.

30 år gammal doktorerade han och fick kammarherren Rosbergs stipendium, som tillät honom studera vid olika universitet i Tyskland och Frankrike.

Sundman bosatte sig i Helsingfors och utnämndes år 1902 till docent, år 1907 till professor vid universitetet i Helsingfors och slutligen till direktör för observatoriet år 1918 tills han gick i pension 1941. En tid ansvarade han för namnsdagskalendern. När han såg att Harry inte hade någon namnsdag, såg han till att Harry-dagen blev lagd till i kalendern den 6 januari, på hans lillebror Harrys födelsedag.

Kaskö stod alltid nära Karl Sundmans hjärta. År 1900 grundade han den första bokhandeln i Kaskö, som senare övertogs av fröken Mili Appelberg. Han byggde sommarvilla på Eskilsö, ön som ligger bredvid Kaskö. Kasköbor berättar att han ska ha räknat ut exakt antal spikar och virke, som skulle gå åt till byggandet av villan.

Sundman var på många sätt före sin tid. År 1915 presenterade Sundman sin undersökning om en analog dator för numerisk beräkning av småplaneternas banor. P.g.a första världskriget kom artikeln i skymundan och en fullständig maskin byggdes aldrig.

En krater på månen är döpt efter Sundman och asteroiden 1424 har namnet Sundmania.

Sundman lär ha varit en mycket reserverad person. Han var alltid vänlig mot sina kolleger och vänner men hatade publicitet.