Sune Mangs

Rådhusgatan 51 - Sune Mangs

Bengt Sune Mangs
Skådespelare och revyartist
(f. 1932 - d. 1994)

Sune Mangs var en skådespelare och revyartist som föddes i Kaskö år 1932. Sunes pappa Runar var möbelhandlare och mamma Edit var hemmafru och skötte barnen. Mangs möbelaffär på Rådhusgatan 51 var stadens enda och där fanns det även möbelverkstad. Snickeriet i huset hade (antagligen) Kaskös enda elhiss, som Sune och hans vänner brukade leka i.

På sommaren metade Sune (eller Bengt som han kallades i Kaskö) och tjänade ibland en slant på fisken. På andra sidan sundet fanns på den tiden Tjärhovet med en dansbana. Dit kom ibland spelmän och då kunde Sune och andra unga i staden tjäna en slant på att ro danssugna, ibland rätt påstrukna människor, över sundet. Vid dansbanan fanns servering, men de äldre pojkarna hade ofta med egen förtäring i fickpluntor. Sune var liten och spänstig som barn men med lek och idrott - och mycket strömming - byggde han upp sin kropp. Under kriget var det ont om mat och då brukade de cykla till Sjöbobacken dit fiskarna kom in med färsk strömming. Där vägdes fisken upp med besman och ungarna fick själva rensa den innan den slogs in i tidningspapper.

Mitt under kriget, då Sune var åtta år, skilde sig hans föräldrar och han flyttade med sin mor och sina syskon till Stockholm. Redan då visste han att han ville bli någonting inom underhållningsbranschen efter att ha sett Helan och Halvan och Charlie Chaplin på Bio Espis i Kaskö. Fast Sune flyttat till Sverige firade han de flesta sommarloven i Kaskö på Rådhusgatan 51 och pendlade mellan sin mor och far. Han gick i armén i Dragsvik och hans första jobb var på Landsteatern som han turnerade med i Finland.

År 1948 debuterade han som teateramatör i en Chaplin-parodi på en Stockholmsscen. Från samma år erhöll han teaterutbildning vid Lilla scen i Stockholm och debuterade som betald skådespelare 1950 som Tommy i Pippi Långstrump vid Malmö barnteater.

Sune Mangs blev senare känd för sin medverkan i flera revyer hos Povel Ramel, Beppe Wolgers och Hagge Geigert och han har uppträtt på flera teaterscener bl.a. Lilla Teatern i Helsingfors, Stadsteatern i Stockholm, Vasateatern, Lisebergsteatern, Folkan och Malmö Stadsteater och blev en folkkär artist. Under de sista 10 åren av sin karriär breddade han sin repertoar och gjorde kritikerrosade roller i filmer som Ingmar Bergmans Fanny och Alexander och i islänningen Gunnlaugsssons film Korpens skugga.

Sune Mangs var en duktig kuplettsångare. Till paradnumren hörde "Någonting att äta – någonting att dricka", "Det ordnar sig alltid" och "Härligt härligt, härligt, men farligt, farligt".

Madicken blev Mangs sista pjäs. Han kollapsade mitt under en föreställning på Göra Lejon i Stockholm och fick senare en hjärtattack på nyårsafton - samma dag som han fyllde 61.